Все про борошно. Користь і шкода

Все про борошно. Користь і шкода

Вона використовується для приготування різних хлібобулочних виробів. Має сірий або кремовий колір. При дотриманні умов її можна зберігати до півроку. Її перевага в невеликій калорійності і збереженні всіх корисних речовин після переробки (до 90%). У ній містяться вітаміни, мінерали, клітковина, білок.

Рослина жито більш стійке до морозів і перепадів температур. Тому борошняні вироби саме з цієї муки в старовину були більш популярні.

Популярні сорти цього цінного продукту наступні:

  • Обдирне. Володіє високою поживністю і меншим вмістом клейковини. Самостійно використовується рідко. Зазвичай її змішують з пшеничним борошном. 
  • Шпалерна. Виготовляється грубим помелом. Тому борошно складається з досить великих часток. Зберігає практично всі корисні властивості. Але не рекомендується вживати вироби з цього борошна людям, у яких є хвороби органів травлення. Використовують теж спільно з пшеничним борошном. 
  • Селяни. Містить велику кількість відрубних компонентів. Борошно багата клітковиною і вітамінами. Можна використовувати при випічці самостійно.ʼ

 

Борошно якого сорту корисніше, визначається станом здоров’я людини. Наприклад, обойная дуже корисна, але вона при проблемах зі шлунком завдасть непоправної шкоди.

У чому плюси булочок, хліба та іншої випічки з житнього борошна:

  • Продукція благотворно позначається на стані нервової системи
  • Корисна вагітним жінкам через вміст фолієвої кислоти
  • Покращує обмінний процес
  • Зміцнює кістки
  • Сприяє омолодженню організму
  • Позитивно впливає на кровотворення
  • Покращує роботу щитовидної залози
  • Позитивно позначається на роботі серця

Хліб з житнього борошна рекомендують вживати людям, що сидять на дієті (низькокалорійний продукт, покращує обмін речовин, швидко насичує організм). Також житнє борошно слід вживати, коли є недолік сонячних променів (в осінній період).

Корисна жито і в косметології. Вона зменшує жирність волосся і їх випадання, допомагає очистити шкіру від прищів. Для цього досить робити примочки з житнього хліба на місця появи вугрів. Незважаючи на всю користь борошна, вона може і нашкодити організму.