Все про борошно. Користь і шкода
Вона використовується для приготування різних хлібобулочних виробів. Має сірий або кремовий колір. При дотриманні умов її можна зберігати до півроку. Її перевага в невеликій калорійності і збереженні всіх корисних речовин після переробки (до 90%). У ній містяться вітаміни, мінерали, клітковина, білок.
Рослина жито більш стійке до морозів і перепадів температур. Тому борошняні вироби саме з цієї муки в старовину були більш популярні.
Популярні сорти цього цінного продукту наступні:
- Обдирне. Володіє високою поживністю і меншим вмістом клейковини. Самостійно використовується рідко. Зазвичай її змішують з пшеничним борошном.
- Шпалерна. Виготовляється грубим помелом. Тому борошно складається з досить великих часток. Зберігає практично всі корисні властивості. Але не рекомендується вживати вироби з цього борошна людям, у яких є хвороби органів травлення. Використовують теж спільно з пшеничним борошном.
- Селяни. Містить велику кількість відрубних компонентів. Борошно багата клітковиною і вітамінами. Можна використовувати при випічці самостійно.ʼ
Борошно якого сорту корисніше, визначається станом здоров’я людини. Наприклад, обойная дуже корисна, але вона при проблемах зі шлунком завдасть непоправної шкоди.
У чому плюси булочок, хліба та іншої випічки з житнього борошна:
- Продукція благотворно позначається на стані нервової системи
- Корисна вагітним жінкам через вміст фолієвої кислоти
- Покращує обмінний процес
- Зміцнює кістки
- Сприяє омолодженню організму
- Позитивно впливає на кровотворення
- Покращує роботу щитовидної залози
- Позитивно позначається на роботі серця
Хліб з житнього борошна рекомендують вживати людям, що сидять на дієті (низькокалорійний продукт, покращує обмін речовин, швидко насичує організм). Також житнє борошно слід вживати, коли є недолік сонячних променів (в осінній період).
Корисна жито і в косметології. Вона зменшує жирність волосся і їх випадання, допомагає очистити шкіру від прищів. Для цього досить робити примочки з житнього хліба на місця появи вугрів. Незважаючи на всю користь борошна, вона може і нашкодити організму.